Amatőr Faesztergálás Portál.
http://www.mafk.hu/

Ligno-Novum 2014
http://www.mafk.hu/viewtopic.php?f=24&t=346
Oldal: 1 / 1

Szerző:  fakéz [ 2014.03.22. 20:00 ]
Hozzászólás témája:  Ligno-Novum 2014

A Holz-Metal Kft győri ügyvezetője, Papp Oszkár idén is szeretettel várja a pörgetés szerelmeseit a Ligno-Novumon 2014.04.02-06-ig.
3 db nagy gépet fog hozni. Kérem, jelentkezzen, akinek kedve van és ideje engedi, melyik napon szeretne egy jót pörgetni és persze egy rögtönzött kiállításon a műveit is bemutathatja. Jó lenne úgy elosztani a jelentkezőket, hogy minden napra jusson 2-3 pörgető, ezért kérem jelentkezzetek a kopfjeno@gmail.com-on 03.31-ig!
Eddig Szalai Csaba, Mikapu, Demeter, fakéz, droti jelezte, hogy egy-két napra el tud majd menni bemutatózni. A MAFaKtuszt itt is felállítjuk majd és máris lehet bővíteni a "családfát". üdv: fakéz

Szerző:  Mikapu3 [ 2014.03.22. 23:05 ]
Hozzászólás témája:  Re: Ligno-Novum 2014

Fakéz: A családfa bővítéshez add meg az elemek (ha jól emlékszem 3 féle) méreteit:
- csapátmérő (ezt kell a lehető legpontosabbra készíteni),
- furatátmérő (gondolom egy elemen belül a csap és a furatátmérő azonos),
- Elemhossz és elemátmérő (ezek nyilván kb méretek, ebben lehet variálni, de egy-egy típusú elem célszerű, ha nagyjából azonos tömegű).

Szerző:  kiscsiszi [ 2014.03.27. 16:06 ]
Hozzászólás témája:  Re: Ligno-Novum 2014

Egy kis tájékozódási lehetőség:

http://www.lignonovum.hu/

Szerző:  Mikapu3 [ 2014.04.07. 11:45 ]
Hozzászólás témája:  Re: Ligno-Novum 2014

3 kép a Lignonovumon tevékenykedésről. Nem sokat fényképeztünk, de majd lesz még néhány kép. Ezt a 3-at egy látogató ismerősöm: Tóth Sándor László lőtte.
3857 3856 3855
Aznap, 4-dikén pénteken így hárman voltunk a faesztergáló standon.
A szerda-szombat 5 napján végig volt bőven látogató, valamiért különösen pénteken voltak nagyon sokan. Első két nap (szakmai) jöttek a szakiskolák is, a diákokat láthatóan nagyon érdekelte ez a ténykedés.
Érdekes, hogy többen felnőttek kérdezték: hol lehetne megtanulni faesztergálni, mert nekik tetszik ez, csak meg kellene valahol tanulni. Nos, nem tudom, hogy lenne bárhol felnőttképzés hobbista faesztergályosoknak.

Szerző:  kiscsiszi [ 2014.04.08. 12:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Ligno-Novum 2014

Köszönjük a képeket!

Azonban azt kérdezzem meg, hogy ha Holzmann gépen dolgoztatok, akkor az melyik típus volt?
Az elkészült tárgyakról készült végül fotó?

Szerző:  Mikapu3 [ 2014.04.08. 21:33 ]
Hozzászólás témája:  Re: Ligno-Novum 2014

Amin dolgoztunk: http://www.holzmetal.hu/gepekadatai.php ... 9&t=df1200 (Éppen akciósan -25%-kal vásárolható, ami most meglepett a honlapon, mert ez a -25%-os ügy a standon egyáltalán nem szerepelt. Érdekes.)
A bemutatózásra vett gépekből még 3 van meg a HolzMetalnak. Az egyik nagyjából jó, bár arról is hiányzik egy-két apróság, de jól működik a fordulatszabályozója, meg a csapágya sem zörög. A másiknak is jó a fordulatszabályozója, nagyobb fordulatról leállítva megálláskor zörög a csapágya, de menet közben ez nem jelentkezik. A harmadiknak jó a csapágya, de némi szerelgetés után is 3200-ra egyből felpörög és hiába tekergetem a fordulatszabályozó gombot, annak nincs hatása. Mikor azt hittem sikerült megszerelni, feltettem rá egy külpontos akác tumort, remélve a lassú indulásban bekapcsoltam. Felpörgött, .... jajjjj ... a központi csavaros tányérból kiszakította a csavart, a munkadarab elrepült, kettőt pattant, majd megállt. Szerencsére nyitáskor közönség nélkül volt ez, különben, ... na erről inkább nem fantáziálok.

Tárgyak: 3847 ez pl. ott készült, és éppen ennek a nyersanyaga tartott repülőpróbát.
Másik két dologról biztosan tudok majd még fényképezni. Sőt az egyiken a repedés-kitöltés érdekes is. Meg készült egy külpontos háromoldalú. Egy nagy tálat fedéllel apámnak készítettem, majd igyekszem azt is lefényképezni. Volt egy tulipánfám, de az egyik felét elrontottam. (affene) A másik feléből sikerült nagyon vékony falú kb 15 cm magas 10 cm körüli átmérőjű talpaspoharat készítenem, a pohár és a talp részét is alaposan elvékonyítva. Ezen aztán két érdeklődő jól összeveszett, hogy melyikük vigye el, így erről már sosem lesz fotó.
A többieknél készült sok tojás, tulipán, meg szirmos virág, kistál, kiskupa, de nem nagyon emlékszem, hogy fényképeztek volna.

Szerző:  Mikapu3 [ 2014.04.12. 15:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: Ligno-Novum 2014

Ezek is a Lignonovumon készültek:
3870 és 3871

Az első juhar, átmérő 23 cm. (Száraz fából készült.) Már eljutott felhasználójához.

A második is juhar, közelebbről mezei juhar. 21 cm magas, átmérő 15 cm. Még januárban kinagyoltam a teljesen friss fából, ragasztóval kívül-belül lekentem, majd várt mostanáig, hogy elkészüljön. Sajnos a leszúrást elszúrtam, így kirepült. Szerencsére a talpnál kitörött két kis darabot megtaláltuk, pillanatragasztóval egyből vissza is ragasztottam ezeket. A 3-as kép középső képén ennek nyoma kicsit látszik. Ugyanakkor az ütéstől a fában volt feszültség felszabadult és az addig egészen keskeny repedés 1-1,5 mm-esre nyílt. A vásárban szintén kiállított Kentech-nél nagyon sokféle színben kapható Novoryt javítóviasz 112-es rajtszámú keményviaszával töltöttem ki a rést.
Ez nagyon jó anyagnak tűnik. Égető vagy forrasztó pákával szépen bele lehet olvasztani a résbe, késéllel (lehetett volna citlinggel is) finoman lehúztam a felületről a felesleget, majd ennek nyomát finom papírral eltüntettem. A Novoryt honlapja: http://www.novoryt.com és ugyanez a Kentech-nél: http://www.maroszerszam.hu/index.php?productID=330
Választható a javítási helyhez nagyon hasonló, vagy attól (ha ez a cél) nagyon elütő szín is.

Oldal: 1 / 1 Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/