Amatőr Faesztergálás Portál.

Magyar amatőr faesztergályos klub - fóruma!
Pontos idő: 2020.10.23. 11:58

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


KeresésÚj téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Faesztergályos szimpózium
HozzászólásElküldve: 2013.04.11. 21:29 
2337 2338

Mindazok figyelmébe, akik lemaradnak a soproni talákozóról.

Április 27-28-n faesztergályos találkozót és szimpóziumot szervezünk, melynek helyszíne Ceglédbercel.

A szombati napon aki akar, jöhet gyerekkel, lesz kézművesház, illetve játszóház, a kiépített színpadon fellépők. E mellett lesz faesztergálás, fafaragás, egy érdemes fafaragó művész élőben egy szobrot fog kimunkálni. Ez utóbbi kivételével minden más kipróbálható és megnézhető lesz. Lesz kiállítás, elsősorban esztergált és faragott tárgyakból, illetve tombolaként az ott készült tárgyak felajánlásra kerülnek.
Ezen a napon fakultatív módon szervezünk egy látogatást a szolnoki Repülőmúzeumba, ahol a hazai roncskutató csapat egy tagja tematikus vezetésével ismerkedhetnek meg az erre ellátogatók.

Vasárnap szűkebb értelembe vett szakma részére egy faesztergályos szimpóziumot tartatunk. Ellentétben az eddigi faesztergályos találkozókkal, melyek eleddig is voltak, mind az amatőrök, mind a profik között, a mostani értékét a rendezvényre előadóként meghívott faesztergályos házaspár, Lackó Gábor és Patricia Spero adja. Írásaik rendszeresen jelennek meg a Woodturning, mind a szigetországi mind tengeren túli folyóiratokban, de publikációi rendre fellelhetők az interneten on-line formában is. Gábor közel s tova 50 éve készít különféle használati és dísztárgyakat, míg Patricia elsősorban az esztergált tárgyak díszítésében rendelkezik nagy tapasztalatokkal, párjával együtt mívesebbnél mívesebb tárgyakat készítenek, melyeket a legkülönfélébb anyagokkal, áttöretekkel díszítenek is, ezekből néhány darabot magukkal is hoznak. Ellentétben az eddigi bemutatók gyakorlatias megvalósításával, elsősorban az idő és munkaigényességük miatt is, egy vetített előadásukban lépésről-lépésre magyarázó képekkel olyan technikákat és eljárásokat kívánnak bemutatni, ami idehaza kevéssé, vagy éppen egyáltalán nem ismert, mint például:

- több központú esztergályozás, Chihuli üvegformák utánzása fából
- gyanta tálak,
- virágok,
- áttört vázák és tálak stb.

Az ebédet követően az előadók pedig egyfajta baráti kötetlen beszélgetésre várják vissza a résztvevőket, válaszolnak a még tisztázatlan kérdésekre. Hogy pontosan mire, az ott és akkor fog eldőlni. Emellett más, kapcsolódó kiállításokkal és programokkal is készülünk, remélve, hogy amatőröknek, profiknak egyaránt tartalmas és hasznos kikapcsolódást tudunk nyújtani, így számítunk minden olyan érdeklődő megjelenésére, aki kedvtelésből vagy hobbiból szívesen foglalatoskodik a fával. Bővebb információk tőlem személyesen, illetve a hobbiasztalos@yahoo.com címen szerezhetők be.


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Faesztergályos szimpózium
HozzászólásElküldve: 2013.04.16. 07:05 
Üdvözletem mindenkinek!

Elfeledtem előző posztomban írni, a szimpóziumra való jelentkezés határideje 04.22. Akit érdekel, jelentkezését addig tegye meg.
Köszönöm.


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Faesztergályos szimpózium
HozzászólásElküldve: 2013.04.28. 20:23 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1220
kép: 688
kép: 688
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 643 ,
Akiknek tetszik: 682 ,
Sziasztok!

Szeretném először is megköszöni a szervezőknek, hogy részese lehettem az eseménynek. Medvegy János és Túri Alfréd köszönöm.
A vasárnapi programról tudok beszámolni.
Az előzetes beharangozóban leírtak szerint alakult a program.
Örömmel találkoztam ismét azzal a kis csapattal akik az ilyen találkozókon részt szoktak venni. Sajnos azt a trendet veszem észre itt az oldalon is és a találkozókon is, hogy egyre kevesebb embert érdekel a faesztergálás. (Lehet velem vitatkozni :) )
Szóval a meghívott Lackó Gábor és Patricia Spero színvonalas előadást tartott a munkásságukról az elkészített tárgyak kivitelezéséről.
Honlapjukon megtekinthetők az alkotásaik: http://www.gaborandpatricia.com/index.htm

2442 2441 2440

Majd egy ebédet követően elkezdődött egy kötetlen beszélgetés, melynek az lett a vége, hogy a délutáni órákban a ceglédberceli művelődési ház udvarára forgács került.

2443 2444 2446 2445

Ez a kép arra példa, hogyha nincs fűrész és ha nagyon akar valaki, akkor kis segítséggel meglehet oldani mindent.
2448

Sok hasznos információval lettem gazdagabb.

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Faesztergályos szimpózium
HozzászólásElküldve: 2013.04.28. 22:16 
Üdv!

Én a magam részéről mindössze annyit szeretnék hozzátenni, hogy az egyik szemem sír a másik meg nevet. Külön köszönöm mindenkinek, aki részt vett a találkozón, "hovatartozástól" függetlenül.

Nevet, mert aki megjelent, az megtapasztalhatta, hogy nem volt tabutéma, műhelytitok, előadóink mindent, de mindent igyekeztek megmutatni, nem volt "ezt én találtam ki, ez az enyém". Lépésről-lépésre mutatták be, mi hogyan készül, kaptunk arra választ, amit ki nem tudtunk találni. És az számos gyakorlati fogás, hogy nem remeg be a vékony falú tál oldala, de sorolhatnám. Mindenki nyugodtan fotózhatott, kézbe vehette, kérdezhetett. Őszintén, szemtől szembe.

És amiért sír. Írd és mond össz-vissz - feleséggel, leánnyal, rokonnal stb. - 17 ember volt rá kíváncsi mindösszesen. Sokan így vagy úgy kimentették, vagy nem is vették a fáradtságot, hogy indokot keressenek, miért maradnak távol. Tegyék. Én is teszek. Kicsit sajnálom az eltelt félévet, amit Gáborral közösen megpróbáltuk kitalálni, mi lenne a legmegfelelőbb téma. A magyar faesztergályos társadalom nem kíváncsi rá. Kérem. Legyen, ahogy az urak kívánják. Én tartom, hogy aki akar, az tud is, az megy utána, érdeklődik, kíváncsi rá. Aki meg nem, hát vállat vonni én is tudok.

Akinek nem inge, az ne vegye magára, de akire vonatkozik, az gombolkozzon be, és viselje!
További szép napot mindenkinek!


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Faesztergályos szimpózium
HozzászólásElküldve: 2013.05.01. 18:14 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.12. 10:26
Hozzászólások: 301
kép: 339
kép: 339
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 351 ,
Sziasztok!
Nagyon hasznos előadást hallhattunk az angliai házaspártól. Igazi profi prezentáció volt! Sajnálom, hogy a gyakorlati bemutató elmaradt, de így is nagy élmény volt számomra kézbe fogni a tárgyakat. Érdekes technikai megoldások, minden apró részletkérdésre korrekt válaszok. Egy profi sohasem féltékeny az ötleteire! Tanulhatnánk Gábor Úrtól! Nemcsak technikát, de emberséget is!
Köszönet Frédinek és Jánosnak a szervező munkáért.
Máris kezdhetjük törni a fejünket, hogy az év végi találkozóra milyen "kuriózummal" lepjük meg magunkat! Várom az 5-leteket. üdv: fakéz


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Faesztergályos szimpózium
HozzászólásElküldve: 2013.05.03. 07:18 
Üdv!

Tájékoztatásul mindenki számára: Gáborékkal történt egyeztetés során hamarosan lesz egyfajta összefoglaló az elhangzottakról, témánként néhány mondatos kiegészítéssel. Én személy szerint azt kérném mind az ott megjelentektől, mind mindenki mástól, ha nem terhes számukra, jelöljék meg, mely témát gondolják, vélik érdekesebbnek, és azt, vagy azokat az eljárásokat, technikákat, mint az kivetítésben is látható volt, lépésről lépésre, magyarázatokkal és képekkel ellátva, természetesen magyarul is olvasható, hozzáférhető lesz.
További szép napot!


Vissza a tetejére
  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Regisztrált felhasználók: Google [Bot]


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség