Amatőr Faesztergálás Portál.

Magyar amatőr faesztergályos klub - fóruma!
Pontos idő: 2017.12.13. 16:07

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Keresés



Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Fa főzéses szárítása
HozzászólásElküldve: 2017.01.01. 12:32 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 926
kép: 464
kép: 464
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 71 ,
Akiknek tetszik: 445 ,
Valóban érdekesek voltak az előadások, s a fafőzéses hatására rögtön ki is próbáltam. Hiszen már volt néhány kinagyolt dióm, meg a találkozón is nagyolással foglalkoztam, a maradékot pedig utána itthon fejeztem be. Az év utolsó napját pedig dió főzéssel töltöttem. A 60 literes üstben két részletben sikerült az anyagot megfőzni, de a Fakéz javasolta 3 óra helyett csak 2-2 óra tiszta főzési időt szántam rá, így is alaposan rám sötétedett mire végeztem.
5964
A főzni való.
5965
Az üstbe berakott anyagot meleg vízzel töltöttem fel.
5966
Az üstház, háttérben kemencével. Fedőt öreg tetőcserépből készítettem, némi nehezékkel, hogy a vízben maradjon a fa.
5967
2 óra főzés után az első főzet. Érdekes, hogy a kivett anyagból nem csepegett a víz.
5968 5969
A két főzet anyaga. Nagyjából egyenletesen sötétebb színt kapott a fa. Most kíváncsi vagyok, hogy mennyi idő alatt szárad ki és közben mennyi repedés születik a darabokban. Van köztük 2 olyan is, melyiknél a tál tengelye és a rostirány egybe esik. Ezek közül a nagyobbiknál (26 cm) fenékközépen a belet kifúrtam, hogy majd a leendő tálban bedugózzam. Azt remélem, így biztosabb, hogy nem reped. A másik ilyen (a kisebbik) az igazi kísérlet, abban a bél is benne van.

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Fa főzéses szárítása
HozzászólásElküldve: 2017.05.04. 11:16 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.02.08. 09:22
Hozzászólások: 13
Tartózkodási hely: Zenta,Délvidék
Neked  tetszik: 32 ,
Akiknek tetszik: 1 ,
Sziasztok!
Egy amcsi oldalon olvastamhttp://www.woodturningvideosplus.com/boiling-green-wood.html a fa főzésről,de nem lett sikerélményem :oops: Azt írták ,hogy hideg vízbe kell tenni a fát,majd lassan felforralni a vizet ami neki kb 2óra. A forrás kezdetétől számítva még 2-3 órát kell forralni lassú tűzön,ezután pedig hagyni kell a faanyagot kihűlni a vízben.Következő nap szárítani és ezt követően papír zsákban x ideig tárolni.Történetesen a folyamatot így végig csináltam csak én a papír zsákba még tettem saját forgácsából is :( ami nem volt szerintem jó ötlet :idea: :!: :!: :!: Egy hónap után jött a meglepi :!: A nyers fából készült tálam nem volt megrepedve,de az egész tiszta penészes lett :!: Mint az elején írtam, szerintem a +saját forgács volt a probléma!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Fa főzéses szárítása
HozzászólásElküldve: 2017.05.04. 20:22 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 926
kép: 464
kép: 464
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 71 ,
Akiknek tetszik: 445 ,
Igen, a saját forgács nem kellett volna, különben minden stimmel.

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Regisztrált felhasználók: Bing [Bot], Google [Bot]


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség