Amatőr Faesztergálás Portál.
http://www.mafk.hu/

Pausch Antal
http://www.mafk.hu/viewtopic.php?f=32&t=255
Oldal: 1 / 1

Szerző:  Mikapu3 [ 2013.03.18. 23:24 ]
Hozzászólás témája:  Pausch Antal

Talán van aki emlékszik, 2013. 01. 04-én a Tereferében tettem ezt a kapcsolót: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/m ... huszar.htm melynek egy nagy hibája van, hogy a szöveg német nyelvű. Ugyanakkor előnye, hogy Pausch Antalt, a faesztergályost mutatja be, aki a Völgység lakója Ófaluban.
Lányom a Völgységről készített hosszabb értekezést, amihez 2007. júliusában Tóni bácsi műhelyében is járt és fényképezett. Most ráakadtam gépemben képeire és megosztom veletek, mert szerintem nagyon érdekesek. Íme:
2248 Pausch Antal a tölgyfa-gerenda ágyas oszlopesztergája mellett. Jártam ott én is, ha jól emlékszem közel 4 méter ennek a gépnek az ágyhossza. Képzeljétek milyen munka lehetett, mikor még ezt is lábbal hajtották.
2249 Pausch Antal kiesztergált hársfa oszlop díszítő faragását készíti. Mutatta a rajzokat ami alapján esztergál és farag. A rajzok is műremekek: tiszta, vékony vonalakkal, precízen beméretezve.
2250 A Pausch műhely két modernebb esztergája. Háttérben az automata, előtérben a hagyományos kézi. (Zsírzógombos: ez sem lehet olyan nagyon új darab.) Figyeljetek az ágy mögötti a géphez szerelt asztalra, amin a munka közbeni késeket, mintát és egyéb szükséges holmikat tartja, hogy minél kevesebb mozdulattal készülhessen a sorozatgyártás.
2251 Az oszlopos fúró a székek összeállításához. Az esztergált szék ez egyik főtermék, ami alkatrészei összecsapolásához számos, nagyon pontosan elhelyezett furatra van szükség. Ezt segíti az oszlopos fúró és az asztalán lévő sablon.
2252 Elkészült, kiesztegált oszlopok. A végén a többlet gondolom a faragáshoz visszafogást szolgálja, de ebben nem vagyok biztos.
2253 Leendő megmunkálásra árnyékos, hűvös helyre tett hársfa rönkök nejlonzsák bütüvédelemmel. Jó kapcsolata kell legyen az erdésszel, hogy a pont megfelelő méretű és minőségű hárs rönköt tudja az éppen szükséges időre összeszedni. Völgységtől nem messze van a hársban gazdag Zselicség, bizonyára az a beszerzés vidéke.
2254 Pausch Antal apja ifj. Pausch János táblája. Érdemes elolvasni. Ez sváb vidék itt hosszú időn át a többségi nyelv a sváb, frank és a hasonló nyelvjárás volt, de persze magyarul is mindent kiírtak.
2255 Elkészült hársfa oszlopok. Balra a fűrészporos, pontosabban esztergaforgácsos kályha, háttérben a régi lábhajtásos eszterga. (Azt mondta: a hajtó láb mindig kevésbé fáradt, mint az álló láb.)
2256 A Pausch műhely negyedik gépének orsóháza. Ez kuplungos gép: a motor forgása közben kinyomható a kuplung, hogy a munkadarab leállítható legyen, de a nagy tehetetlenségű motor had fusson tovább.
2257 Ez a házuk, ugyanolyan faoszlopos tornáccal, mint ami a Völgységben nagyon gyakori. Számtalan ilyen, különböző mintájú oszlop készült Pausch Antal műhelyében.

Oldal: 1 / 1 Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/