Amatőr Faesztergálás Portál.
http://www.mafk.hu/

Fa főzéses szárítása
http://www.mafk.hu/viewtopic.php?f=32&t=494
Oldal: 1 / 1

Szerző:  Mikapu3 [ 2017.01.01. 12:32 ]
Hozzászólás témája:  Fa főzéses szárítása

Valóban érdekesek voltak az előadások, s a fafőzéses hatására rögtön ki is próbáltam. Hiszen már volt néhány kinagyolt dióm, meg a találkozón is nagyolással foglalkoztam, a maradékot pedig utána itthon fejeztem be. Az év utolsó napját pedig dió főzéssel töltöttem. A 60 literes üstben két részletben sikerült az anyagot megfőzni, de a Fakéz javasolta 3 óra helyett csak 2-2 óra tiszta főzési időt szántam rá, így is alaposan rám sötétedett mire végeztem.
5964
A főzni való.
5965
Az üstbe berakott anyagot meleg vízzel töltöttem fel.
5966
Az üstház, háttérben kemencével. Fedőt öreg tetőcserépből készítettem, némi nehezékkel, hogy a vízben maradjon a fa.
5967
2 óra főzés után az első főzet. Érdekes, hogy a kivett anyagból nem csepegett a víz.
5968 5969
A két főzet anyaga. Nagyjából egyenletesen sötétebb színt kapott a fa. Most kíváncsi vagyok, hogy mennyi idő alatt szárad ki és közben mennyi repedés születik a darabokban. Van köztük 2 olyan is, melyiknél a tál tengelye és a rostirány egybe esik. Ezek közül a nagyobbiknál (26 cm) fenékközépen a belet kifúrtam, hogy majd a leendő tálban bedugózzam. Azt remélem, így biztosabb, hogy nem reped. A másik ilyen (a kisebbik) az igazi kísérlet, abban a bél is benne van.

Szerző:  hoodlum [ 2017.05.04. 11:16 ]
Hozzászólás témája:  Re: Fa főzéses szárítása

Sziasztok!
Egy amcsi oldalon olvastamhttp://www.woodturningvideosplus.com/boiling-green-wood.html a fa főzésről,de nem lett sikerélményem :oops: Azt írták ,hogy hideg vízbe kell tenni a fát,majd lassan felforralni a vizet ami neki kb 2óra. A forrás kezdetétől számítva még 2-3 órát kell forralni lassú tűzön,ezután pedig hagyni kell a faanyagot kihűlni a vízben.Következő nap szárítani és ezt követően papír zsákban x ideig tárolni.Történetesen a folyamatot így végig csináltam csak én a papír zsákba még tettem saját forgácsából is :( ami nem volt szerintem jó ötlet :idea: :!: :!: :!: Egy hónap után jött a meglepi :!: A nyers fából készült tálam nem volt megrepedve,de az egész tiszta penészes lett :!: Mint az elején írtam, szerintem a +saját forgács volt a probléma!

Szerző:  Mikapu3 [ 2017.05.04. 20:22 ]
Hozzászólás témája:  Re: Fa főzéses szárítása

Igen, a saját forgács nem kellett volna, különben minden stimmel.

Oldal: 1 / 1 Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/