Amatőr Faesztergálás Portál.

Magyar amatőr faesztergályos klub - fóruma!
Pontos idő: 2022.01.21. 20:05

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


KeresésÚj téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 103 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Most készült!
HozzászólásElküldve: 2012.05.01. 23:08 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 1013
kép: 476
kép: 476
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 86 ,
Akiknek tetszik: 510 ,
Szervusztok. Emlékeztek még erre? 846
Április 17-én készült egy most kipusztult, de még nedvekkel teli sárgabarack fa koronaelágazási részéből.
Jancsibá észrevétele volt: A göcsöknél fog megrepedni, kár érte.
Amikor elkészült u.n. dánolajjal kezeltem le, de a sok nedvességtől ebből nem sokat vett be.
Saját forgácsa alatt tartottam, de aztán gondoltam egyet ha nem csinálok semmit, bizonyára úgy lesz, ahogy Jancsibá jósolta, én is erre számítottam. Nos kísérletezzünk, be vele a mikrosütőbe. Tehát 4 nappal később ide jutott: 951
Látjátok, a max mikroerő alatt eggyel. Ebből egy percet adtam neki, kivettem, még éppen meg tudtam fogni a melegtől. Ide-oda lóbáltam, hogy lehűljön, majd megint egy perc a mikróban, lóbálás, stb. vagy 4-5-ször, aztán be a forgácsa alá. Mielőtt a forgács alá került, így nézett ki a feneke: 950. Tehát megrepedt. Az érdekes az, hogy a nedves forgácsa alatt meg visszaszívott valamennyi nedvességet és a repedések másnap reggelre összezárultak. Az oldalsó göcsökön csak 1-2 nagyon apró repedés keletkezett, azok is összezárultak a forgácsa alatt.
(Tanulójárat: A fenék gyártási hibás, a leszúrásnál kiszakadt a közepe. Már sejtem hogyan kellett volna, majd legközelebb jobban igyekszem.)
Nos, a fenti mikrózgatást néhány napon keresztül ismételgettem, mindig visszatéve forgácsa alá, majd mikor végül tapintásra úgy éreztem, hogy száraz (ez aztán a nedvességmérő műszer!), még frissensülve, tehát a mikrótól melegen jó alaposan beeresztettem kívül-belül parafinolajjal. (Valahol olvastam, hogy a meleg száraz fa erősebben felveszi az olajat, mint a hideg, hát ezt is kipróbáltam.)
Utána már nem a forgácsa alá, hanem a polcra tettem, ott van most is mintegy 10 nappal ezen kezelés után.
A szárítástól persze erősen deformálódott: 953, de repedés nincs rajta, illetve ami van, az összezárult és nem látszik (ami nem látszik, az nincs is) 954 Ez a felülről nem látható negyedik, egyben legnagyobb oldalgöcs. (A felülnézeti kép alatt a fekete fotókartonon 1x1 cm-es a sűrűbb fehér rács.)
Nos, ez eddig bejött, kíváncsi vagyok, hogy további 2 hét, egy hónap múlva is így marad-e.
Hozzá kell tegyem: a falvastagság egyenletesen 4 mm, tehát nem vastag anyagot mikróztam.
Kíváncsi vagyok, kipróbálja-e ezt más is és neki is beválik-e.

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Most készült!
HozzászólásElküldve: 2012.05.02. 18:44 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 00:37
Hozzászólások: 97
kép: 27
kép: 27
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 2 ,
Szia Mikapu 3./kiváncsi lennék,hogy ki a mikapu 1 és 2 :D /

Gondolom, sokat dolgoztál a száritással.Ennek ellenére,ha megengedsz egy tanácsot:használj inkább kiszáradt anyagot,mert ott nincs ez a turtura és biztosabb a siker :D
üdvözlettel:drehas


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Most készült!
HozzászólásElküldve: 2012.05.02. 20:08 
Szevasztok!
Tiszteletem,Mikapu3,Drehas Mesterek!
Kitűnően szépnek gondolom és látom Mikapu3 mester munkáját-a magam részéről elsősorban ez fogott meg a faesztergálásban-azt látni,mit senki és senkiné :D :D :D az elrejtett szépséget,titkot ,mit a fa csak sejtet látni,ki valamelyest ért hozzá-mert hiszen,valamennyien csak ugatjuk,mint kutya a holdat: a szépség,a kellem,számunkra olykor kibontható,kibogozható.És csodálható-ilyennek gondolom,látom Mikapu3 munkáját.
Drehas Bátyám!Mikapu3 azért mikrózik,stb,rengeti a határokat-egyrészt,mert Európába tartó értelmiségi (ezt a teljes pozitív értelmében véve gondolom)-és a fő szempont,mert a telkén nem áll számolatlanul kamion számra a kiszárított alapanyag!
(Bocccs,tudom,fogadatlan prókátornak hol a helye- :idea: ;) :D


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Most készült!
HozzászólásElküldve: 2012.05.02. 20:58 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1238
kép: 689
kép: 689
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 651 ,
Akiknek tetszik: 691 ,
Szia Mikapu3!

Nem kritizálás van a kérdésemben.
Miért adtál nagy energiát ? Miért nem volt elég a fagyasztás kiolvasztási teljesítmény?
Nem próbáltam még fát szárítani mikróban ezért kérdezem.

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Most készült!
HozzászólásElküldve: 2012.05.02. 22:42 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 1013
kép: 476
kép: 476
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 86 ,
Akiknek tetszik: 510 ,
Menjünk sorban:
Drehás: Az új mafk.forum.hu helyen sokat bénáztam a regisztrációval és csak harmadikra sikerült, Mikapu1 és Mikapu2 elvetéltek a bitek sűrűjében.
Persze igazad van, száraz fából lenne illendő és célszerű, de amikor kezembe adódik egy ilyen fadarab, ami kereskedelemből nincs és türelmetlenségem nem engedi, hogy 2-3 év múlva térjek rá vissza, csak nekilátok. Meg attól tartok, akárhogy kenem le minden bütüjét - ennek több is volt - pvac ragasztóval, vagy más csodaszerrel és teszem hűvös-száraz helyre: a hónapok, év(ek) során ripityára reped.
Ezért inkább nekiestem amúgy frissiben vizesen, meglátjuk mi lesz belőle, ha másért nem, a kísérletezés öröméért. Az már biztos, hogy a Munro üregelő szerszámot a nedves anyag hamar eltömi, gyakran kell tisztítani a beszorult forgácstól.
Forester: Nagyon bírom lírai szövegedet. Az "Európába tartó" ellen pedig tiltakozom, hiszen elődeimmel több mint ezer éve itt vagyunk Európában (a közepén), az ide tartás több mint ezer évvel ezelőtt volt. Amúgy én mókának veszem a faesztergálást, van ami sikerül és van ami nem. Tanuló járat vagyok, amit lehet és eszközeim (valamint családom rám szabott időbeosztási ötletei) engedik, azt kipróbálom.
Pozsi: Sok, vagy kevés energia ez itt a kérdés? Ez volt első kísérletem, amit lehet hogy még továbbiak követnek. Lehet hogy kiolvasztó módban lenne a legjobb mikrózni. Igazából a mikrosütőt vákuumkamrává kellene átalakítani, hogy a keletkező vízpárát a vákuum elszívja. Pontosabban némi nyomáscsökkentés kellene a mikrózó-térben és óvatos légmozgás a nedves levegő eltávolítására. Aztán lehetne erre számítógép-vezérelt program automatikát akasztani, stb. Ez már elég sok pénz lenne, így maradok a kis mikrózás, lengetéses hűtésnél és a tapintásra nedvességmérésnél. Ha lesz megint hasonló anyagom, kipróbálom majd a többi fokozatot is. Most örülök, hogy ez a bigyó egyben maradt. Meg meg kell tanulnom a fenekét rendesen leszúrni, hogy ne lukadjon ki.
Mindenkinek:
Próbáljátok ki ti is, hátha sikerül megtalálni az optimumot. Persze a fadarabbal a mikrosütőhöz csak az asszony távollétében közelítsetek. :D :) ;)
No meg a lényeg: szerintem ezt csak vékony és nagyjából egyenletes falvastagságú holmival lehet megcsinálni. Akinek más tapasztalata van: szóljon.

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Most készült!
HozzászólásElküldve: 2012.05.03. 18:35 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 00:37
Hozzászólások: 97
kép: 27
kép: 27
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 2 ,
Tisztel Forester!
Egy párszor elolvastam a hozzászolásodat/mert se elsőre sem később nem értettem egyes részeit.
Én egy szoval sem kritizáltam Mikapu munkáját.Az elrejtett szépet ha csak egy ember látja,akkor az nem szép.vagy a sokaságnak nincs szeme a szépség meglátására.
Amit megint nem értek,idézem:"egyrészt,mert Európába tartó értelmiség".Hogy ennek mi köze A faesztergáláshoz,azt nem tudom.Következő gondolat a szöveg olvasásakor meg az,hogy aki nem értelmiségi,az messzire kerülje el a fát és a faesztergálást,mert ugy sem tud szépet,maradandot alkotni.
Igaz,hogy titok,de azért elárulom,hogy nekem sem áll az udvaromon számolatlanul kamionszámra a kiszáradt alapanyag,de azért nem száritom a fát mikroban,mert lehet beszerezni kiszáradt anyagot is.
Ezt gondolom Te jobban tudod,mint én.
És végezetül ne haragudj,ha adok egy tanácsot /egy öreg embertől elfogadhatod/:jó lenne ha jobban meggondolnád,hogy mit irsz le,mert esetleg másoknak ez sértő lehet.
Remélem irásommal nem sértettelek meg,mert nem ez volt a szándékom.
üvözlettel:drehas


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Most készült!
HozzászólásElküldve: 2012.05.04. 01:01 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.02.07. 11:07
Hozzászólások: 341
kép: 119
kép: 119
Tartózkodási hely: Fulda, Germany
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 313 ,
Sziasztok, szia Mikapu,

igaz nem igazán passzol a téma a topikhoz -lehet máshol kellene folytatni a témát - de azért még hozzászólnék.
A bogártalanítás miatt próbálkoztam a mikrózással újfent, de a szárítás is nyomós érvként szólt mellette. Meg tudlak érteni, ott az a szép faanyag, és félre kellene hosszú évekre tenni.

Én a körtémmel ~ 25 %-os nedvesség tartalommal kezdtem, párszor mikróztam 60 %-on (ami ugyancsak relaív, függ a teljesítménytől) néhány percig. Majd forgácsában hagytam hűlni, párologni. A direkt és gyors párolgást nem javaslom, mert nagyon reped az anyag akkor.

Vékony repedések így is keletkeztek, de nem vészes, és ahogy mondod visszahúzódtak. pár mikrózás és néhány hét pihentetés után most 16 % nedvességnél járok. Ja ez csak a tálra vonatkozik, amit ca. 15 mm falvastagságra hagytam. Mostmár békén is hagyom, főleg hogy eléggé deformálódott. Érdemes megfelelőképp ráhagyni, hogy később formára lehessen még pörgetni.

Drehasnak igaza van, kényelmesebb és egyszerűbb száraz anyaggal dolgozni, meg türelem rózsát terem, ... de ha épp ahhoz a nedveshez szottyan az ember kedve?

Üdv, Robo

_________________
Üdv, Robó


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2012.08.24. 14:11 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.21. 19:46
Hozzászólások: 10
Tartózkodási hely: BUDAPEST XVII ker.
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 0 ,
Üdvözletem a fórumozóknak.

kérdéssel fordulnék önökhöz remélem jó topikban

van a kertemben egy kb 15-20 cm átmérőjű eperfa ami valami madárnak köszönhetően kelt ki természetesen rossz helyen idáig sajnáltam kivágni de sajnos elkezdte megemelni a kerítést

arra lennék kíváncsi , hogy milyen módon érdemes kivágni szárítani hogy használható legyen esztergálásra egyáltalán ez az átmérő jó e erre a célra

- kivágni lefesteni a végét hagyni száradni ?
- legallyazni lábon hagyni száradni ?

előre is köszönettel P.Richárd


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2012.08.24. 22:20 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 1013
kép: 476
kép: 476
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 86 ,
Akiknek tetszik: 510 ,
richie32: Az átmérő ígéretes, ebből már lehet dolgokat készíteni.

Szárítás:
(A) A tövön szárítás érdekes gondolat, feltehetően nagyon ritkán alkalmazott módszer. Ha ezt választod, akkor ne is vacakolj a gallyazással, csak tőben gyűrűzd meg. Tehát tőben körbe vágd át a kérget és a szíjácsot, éppen a fáig. Ettől megszakad a nedvkeringés és a fa kiszárad, amit a korona párologtató ereje még gyorsít is. Ha kipróbálod, majd kiderül, hogy lesz-e repedés.
(B) Tőből kivágod, a használható részt hosszabb darabokra vágod és a végeket lezárod parafinolajjal, bármilyen faipari PVAC (diszperziós) ragasztóval. Száraz, hűvös helyre teszed 2-3 évre, majd ami egyben maradt, azt felhasználod. A félre nem tett megy a komposztra, kályhába, stb.
(C) Mint (B), de úgy nedvesen viszonylag hamar felhasználod, esztergálsz belőle kupát, karéjtálat, stb. A nedves anyagot élvezetesebb esztergálni, de nehezebb csiszolni. (Ca) Előformázod az anyagot 2 cm vagy több falvastagságra, teljes felületen olajozod, ragasztózod és félreteszed 1-2 hónapra száradni, majd készre munkálod. Sok tálkészítő ezt a módszert alkalmazza az interneten találhatóak szerint. (Cb) Egyből készre munkálod, amennyire lehet vékony falvastagsággal. Nagy bütüfelület ne legyen, az a bél felől biztosan elreped. Erősen itasd olajjal (parafinolaj), esetleg tedd a kész darabot saját forgács alá 2-3 héten át átforgatva, majd kiderül milyen szerencséd lesz vele. Nyilván erős lesz a száradási deformáció. A nedvesből egyből készre változatnál kísérletezhetsz a mikrosütőzéssel is. Rövid, enyhe hevítések között szellőztetés, párologtatás. Ez a leggyorsabb változat és ha szerencséd van sikerrel is jársz.

Egy dolog azonban biztos: Ha a bél a munkadarabban marad, akkor nagyobb a repedés veszélye.

A többieknek lehet még D-Z-ig további javaslatuk is.

Szervusz: Mikapu

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2012.08.25. 14:05 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 01:58
Hozzászólások: 28
kép: 0
kép: 0
Tartózkodási hely: Paks
Neked  tetszik: 1 ,
Akiknek tetszik: 0 ,
Szevasztok!
Ha már szárítás: érdemes vákuum-szárítószekrénnyel foglalkozni?
A belseje akkora, mint egy villanytűzhelyé, fűthető, de vákuumszivattyú még nincs hozzá, de van ígéret.
Üdv:
Lajos


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2012.08.25. 23:49 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 00:37
Hozzászólások: 97
kép: 27
kép: 27
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 2 ,
Szia Richie.
nagyon sokszor kaptam és kapok rönk anyagot,ami persze nedves.A száritási modszerem a következő:
felvágom a rönköt pallora,összerakom rönkre,lekenem a két végét festékkel,és igy hagyom száradni
2-3 honapig.ennek letelte után a rönkök közé 2-3mm.vastag anyagot teszek,a szellözés miatt.A rönk még mindég marad összerakva.Ezen száritási modnak az az elönye,hogy a fábol a nedvesség nem a végeken távozik el,hanem a végei felől a középrésznél.igy az anyag nem reped el. rönk szeletelését
a közepén kezdem el,azért,hogy a fa szive ne maradjon egy darabba,pl.egy szelet közepén,mert az biztos repedni fog.
Amennyiben valami nem világos,kérdezz nyugodtam.
üdvözlettel:drehas


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.01.01. 22:13 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 23:04
Hozzászólások: 448
kép: 296
kép: 296
Tartózkodási hely: Salgótarján
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 277 ,
Sziasztok!

Egy kis szakmai ismeret.

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/faepites-faepites/ch11s06.html

Üdv


Kovi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.03.09. 22:38 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 23:04
Hozzászólások: 448
kép: 296
kép: 296
Tartózkodási hely: Salgótarján
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 277 ,
drehas írta:
Szia Richie.
nagyon sokszor kaptam és kapok rönk anyagot,ami persze nedves.A száritási modszerem a következő:
felvágom a rönköt pallora,összerakom rönkre,lekenem a két végét festékkel,és igy hagyom száradni
2-3 honapig.ennek letelte után a rönkök közé 2-3mm.vastag anyagot teszek,a szellözés miatt.A rönk még mindég marad összerakva.Ezen száritási modnak az az elönye,hogy a fábol a nedvesség nem a végeken távozik el,hanem a végei felől a középrésznél.igy az anyag nem reped el. rönk szeletelését
a közepén kezdem el,azért,hogy a fa szive ne maradjon egy darabba,pl.egy szelet közepén,mert az biztos repedni fog.
Amennyiben valami nem világos,kérdezz nyugodtam.
üdvözlettel:drehas


Drehas Mester!

A múlt héten vettem kb. 0,5m3 gyümölcsfát. Van benne dió, alma, körte, szilva, vadkörte.
hamarosan fölvágjuk, majd elteszem egy kicsit száradni. Eddig én olvasztott paraffinnal kentem le a bütüvégeket, de már nincs több belőle. Így az általad javasolt festékes megoldást választom.

Azt szeretném tudni, hogy van-e jelentősége annak, hogy milyen festéket használok a kezeléshez?
Olaj, zománc, diszperziós falfesték, vagy esetleg légáteresztő meszes festék a megfelelő megoldás?
vagy teljesen mindegy?

Várom válaszodat!

Üdv

Kovi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.03.09. 23:16 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 1013
kép: 476
kép: 476
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 86 ,
Akiknek tetszik: 510 ,
Richie:
Ajánlom még az ALKIMIA vizes-parafin bütüvédő anyagát is.
http://www.alkimia.hu http://www.alkimia.hu/term_iparfa.html#eleje http://www.alkimia.hu/vizes.html A honlapjukon a kapcsolati adatok, de árakat ott nem tettek közzé. Azt gyanítom, hogy ezt csak nagyobb mennyiségben árulják, de meg kell őket kérdezni. Frédinél Ceglédbercelen láttam hogy ő is használ ilyet (vagy ehhez hasonló más gyártmányt) érdemes lehet őt is megkérdezni a tapasztalatokról.
Továbbá:
http://hu.remmers.com/174.0.html
Parafinmentes: http://www.fagosz.hu/fataj/2007/09/100/ ... edelem.php

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.03.10. 00:32 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 00:37
Hozzászólások: 97
kép: 27
kép: 27
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 2 ,
Szia Kovi.
Az anyag végeinek lefestésével az a cél, hogy a nedvesség a végeknél ne tudjon távozni,mert repeszti a fát.ebből következik,hogy minden olyan festék megfelelő,ami légmentesen zárja az anyag végeit.én utoljára sima olajfestékkel kentem le a végeket,mert az volt otthon :D
Amennyiben nem kielégitő a válaszom,nyugodtan kérdezz rá ujból.
drehas


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.03.12. 19:51 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.24. 17:35
Hozzászólások: 539
kép: 211
kép: 211
Tartózkodási hely: Alsónemesapáti (Zalaegerszeg)
Neked  tetszik: 241 ,
Akiknek tetszik: 322 ,
Helló!

Hallottam valahol, hogy a farönk végeit dróttal összekötik, megakadályozván a repedezést. Érdekesnek tartom, szerintem kézi erővel nem lehet úgy meghúzni egy drótot, hogy az hatásosan tartson is valamit, mindenesetre lehetséges, hogy van benne valami ráció?

_________________
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.03.13. 01:40 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 00:37
Hozzászólások: 97
kép: 27
kép: 27
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 2 ,
Szia Kiscsiszi.
Nem tudom, hogy hol hallottad ezt a drótos okosságot,de javaslom, hogy felejtsd el.
szerintem ezzel a fa repedését nem tudod elkerülni,már csak azért sem,mert a repedés a fa belsejéből indul kifelé.Van leirva a forumon egy pár modszer,azok kipróbáltak,érdemes azokat követni.
drehas


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.03.13. 10:18 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.24. 17:35
Hozzászólások: 539
kép: 211
kép: 211
Tartózkodási hely: Alsónemesapáti (Zalaegerszeg)
Neked  tetszik: 241 ,
Akiknek tetszik: 322 ,
drehas írta:
Szia Kiscsiszi.
Nem tudom, hogy hol hallottad ezt a drótos okosságot,de javaslom, hogy felejtsd el....


:)
Egy asztalostól hallottam... :) no de azért ezen még én is összevontam a szemöldökömet...

_________________
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2013.03.18. 22:31 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 23:04
Hozzászólások: 448
kép: 296
kép: 296
Tartózkodási hely: Salgótarján
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 277 ,
Szia Kiscsiszi!


Lehet, hogy az asztalos az un. S-kapocsra gondolt. Az valóban működő technika.
A fa bütü részéba egy, az átmérőnek megfelelő S formájú kapcsot ütnek, így ez megfogja a repedéseket.


Üdv


Kovi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Affene
HozzászólásElküldve: 2014.10.27. 14:55 
Offline
Örökös tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.24. 17:35
Hozzászólások: 539
kép: 211
kép: 211
Tartózkodási hely: Alsónemesapáti (Zalaegerszeg)
Neked  tetszik: 241 ,
Akiknek tetszik: 322 ,
kiscsiszi írta:
Ecetfa tál, kb 13 cm átmérő, 6-7 cm magasság. Viaszolva....


Szomorúan tudatom, hogy ecetfa tálam ma reggelre szörnyű kiszáradásban elhalálozott (elrepedezett).
Nincs mese, valami szárító eljárást kell kidolgoznom...
4257

_________________
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 103 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Regisztrált felhasználók: nincs regisztrált felhasználó


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség