Amatőr Faesztergálás Portál.

Magyar amatőr faesztergályos klub - fóruma!
Pontos idő: 2019.10.18. 06:39

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Keresés



Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 98 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.11.01. 22:33 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 1000
kép: 476
kép: 476
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 80 ,
Akiknek tetszik: 503 ,
Jmedvegy: Korom haladtával emlékezőképessége fordítottan arányos. Most nekilátok az angol szöveg tanulmányozásának. Nekem a nagyjából alakra kinagyolás, pvac ragasztóval mindenfelől kenés, majd 3-4 hónap várakozás, ami bejött. + érdekes javaslat Fakéztől az MDF korong "szájba" ragasztása. Most kíváncsi vagyok az alkoholos változatra. Besztercei szilva, sompálinka, mindegy, legjobb a denszesz?

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.11.02. 19:31 
Mikapu3 írta:
Besztercei szilva, sompálinka, mindegy, legjobb a denszesz?

Üdv!

Az előbbiek közvetlen fogyasztásra, az utóbbi inkább kezelésre tapasztalat szerint. Denszesz, ld. előző bejegyzést, mitől denaturált a szesz, ennyiben tér el az előzőektől, valamint általában 90 valahány fokos ld. az alábbi hirdetést.
Egyébként a szeszes kezelésnek a lényege, hogy az alkohol kiszorítja a vizet a rostokból, másrészt azt követően pedig könnyebben távozik az anyagból. Ezt beragasztom lapot magam is próbáltam, ragasztás nélkül, mert azért rost irányba a tál oválosodik, de kisebb tálaknál teljesen szükségtelen, a deformitás annyira nem jelentős, ami később a ráhagyások miatt ne lehetne ki esztergálni.


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.11.03. 00:11 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 23:04
Hozzászólások: 448
kép: 296
kép: 296
Tartózkodási hely: Salgótarján
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 277 ,
Sziasztok!

Azért jó ez a fórum, mert újra és újra felbukkannak a már elvileg kivesézett témák. ha valakinek elkerülte a figyelmét, akkor legközelebb lehet, hogy már jobban odafigyel. így vagyok én is a szeszes eljárással.
Emlékszem, hogy volt róla szó, de nem figyeltem rá pontosan. talán még nem áltam azon a szinten, hogy ez igazán fontos legyen nekem!?

Most viszont nagyon is érdekes a történet, és köszönöm Jmedvegynek, hogy újra leírta a tapasztalatait. Pár dologban azért még kérem a segítségét. én általában fél vagy 1 éve kivágott fákkal dolgozom és eddig a nagyolás/ragasztós lassú szárítás vált be. Viszont így is kell 3-4 hónap a megfelelő nedvességtartalom eléréséhez.

Most szeretnék ezen gyorsítani és úgy érzem a szeszes eljárás talán segíthet ebben. Bár tudom, hogy minden fa másképp viselkedik, még is azt kérem Jmedvegytől, hogy írja le a tapasztalatait a száradási időkkel kapcsolatban! Persze az átmérő és a falvastagság figyelembevételével.

Üdv

Kovi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.11.03. 23:52 
kovi írta:
... írja le a tapasztalatait a száradási időkkel kapcsolatban! Persze az átmérő és a falvastagság figyelembevételével.

Üdv!

Hát ezzel most megfogtál. Még a kezdetek kezdetén volt olyan felvetés, hogy egyfajta táblázatba gyűjtsem össze, hogy az idő alakulásával hogyan veszíti el súlyát egy ilyen tál, de én soha egyszer nem méricskéltem meg, hogy mekkora átmérő meg milyen faanyag, meg milyen ütemben veszíti stb.. Legtöbbször dió vagy olajfűzön alkalmaztam, nekem ez volt jobban hozzáférhető, a legnagyobb átmérő ebből hozzávetőleg 350 ill. a körüli méret. Egyszer volt egy elvileg hamis ciprus rönköm, ami kétfelé lett vágva, és az egyik felet még melegében így feldolgoztam, akkor még pótolni is kellett a szeszt, mert kevésnek találtatott, mert egyfajta gesztusként visszajuttattam a tulajdonoshoz, akitől kaptam. Az átmérő, hát az passz. A gépágyat ki kellett fordítanom, tehát az legalább 400 felett volt, átmérőben, de nem volt 500-nál több.
Az átlagos falvastagság az inkább olyan 10-15 mm a peremrészeken, de ez nagyban függ a tál méretétől, ez olyan "érzésre" megy, míg az alján ennél valamivel vastagabb, aztán vagy bejön vagy nem. Mivel nedves az anyag, gyakran kell teljes arcmaszkot használni. Fő előny, hogy "életlen" szerszám nincs, nagyon könnyű a megmunkálás, még kemény fák esetén is.
Az áztatás legalább 2 nap. Az első nap mindenképpen érdemes hogy teljesen fedett legyen, ezután megfordítom, ha folyadékon kívülre kerül egy része a tárgynak, nem jelentett problémát. Érdemes lesúlyozni, valamilyen - én üveg tárgyakat használok erre, amire kerül a fémsúly. Mivel az alkohol elég agresszív anyag, nem szerettem volna, ha valami kioldódik belőle, és esetleg megszíneződik a fa, mint pl. egy konyhapulton felejtett rézedény esetén, ha érthető a célzás.
A burkolás hagyományos újságpapír, festőszalaggal rögzítve, felfordítva egy aránylag egyenletesen, nyáron is hűvös helyen, alátámasztva, hogy belülről is átjárja a levegő, ld. cikk.
A száradási idő, az egy jó kérdés. Nem használom az eljárást naponta, csak bizonyos esetekben, ld előző ciprus példa, ezért most így nehéz megmondani, ez inkább intuíció. Nincs nedvességmérőm, nem is igazán vagyok meggyőződve ezeknek a hasznosságáról. Ha már tapintásra kellően száraznak érződik, akkor már megy vissza a gépre. Mivel egyrészt az alkohol átveszi a víz szerepét, másrészt, mert gyorsabban párolog, és mert nem a teljes faanyag száradását kell kivárni, hozzávetőleg 1-1,5 hónap múlva megmunkált tárgyak nem volt tapasztalható csámpásodás vagy éppen más törés, repedés, Viszont hossz esztergálásban - talán a keresztmetszet miatt - egyáltalán nem használható, párszor próbálkoztam, hosszabb rövidebb ideig történő áztatással, a vastag részeken minden esetben elreped az anyag.
Elsősorban aránylag hamar kivágott, 1-2 hónap elteltével - anyagokon használtam, meggyőződésem szerint eredményesen. Miként viselkedik és mennyire eredményes, vagy mennyire kell ezen változtatni fél ill. egy éve kivágott anyagon, azt nem tudom. Célját inkább az indokolja, hogy aki már próbálkozott szárítással, otthoni körülmények között, az tisztában van azzal, hogy nem egyszerű történet, bennem akkor tudatosult, amikor a hófehér gesztenye anyag - minden igyekezetem ellenére - befülledve begombásodott. Az igaz, hogy első felindulásomban bevágtam a tűzifák közé, mert nem tetszett, aztán egyet megmunkálva az összeset szépen visszavettem, és ha valami szépet szeretnék adni valakinek, ebből készítem. Korlátozott mennyiségben még van. :) Röviden összefoglalva ennyiről lenne szó, de meglátásom szerint legjobb a saját tapasztalat, és elnézést, ha nem tértem volna ki mindenre. Nem kívánok messiás sem lenni, aki mikrózott vagy fűrészporban próbálkozott, az csinálja tovább, ha az neki bejött, de megvallom őszintén, én a ragasztót ilyen célra kicsit sajnálom, bár ha D2 vagy D1 minőséggel teszi, talán még olcsóbb is, mint ez.
Ha igény van rá, és lesz rá a télen időm, csinálok néhány "minta darabot", aztán lehet még abból némi tapasztalatot meríteni.

További szép napot!


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.11.04. 02:01 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 1000
kép: 476
kép: 476
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 80 ,
Akiknek tetszik: 503 ,
Az alkoholos szárításhoz:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyo ... uvegeszkoz
Medvegy János - Bubu mondta 2008. tavaszán: http://faesztergalas.info/forum/index.p ... 20.20;wap2

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.11.04. 09:14 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
Ha sokáig olvasgatom a témát akkor talán én is kipróbálom. :k

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.11.05. 22:16 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 23:04
Hozzászólások: 448
kép: 296
kép: 296
Tartózkodási hely: Salgótarján
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 277 ,
Üdv Jmedvegy!


Köszönet a részletes leírásért! Már folynak a tesztek, nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre!

Apropó, nekem is van befülledt gesztenye anyagom, csodaszép.


Üdv


Kovi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.17. 21:21 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
Sziasztok!

Nem gondoltam komolyan, hogy kedvet kaptam az alkoholos eljárás kipróbálásához, de miután a fűzfáról a jégnek köszönhetően több ág is letört csak kipróbáltam.
Előnagyoltam 2 db karéjtálnak valót az elsőt kicsit vékonyabbra a másikat kicsit vastagabbra.
Az első darabot én már úgy ítéltem meg, hogy tovább nem szárítgatom így lezárásként közre adom a tapasztalataimat.
4 liter denszesszel kezdtem a folyamatot a két fa kezelését követően 3,5 liter maradt.
Az első fa paraméterei: falvastagság 15, átmérő 195 magasság 115 kiinduló súly 567 g nedvesség 38%.
A nedvesség mérőt nem találtam objektívnek ezért a mérést a sorozat mérés során abbahagytam.
Az első fa 1 napot volt a szeszben.
2014.12.09.-án kivéve a szeszből súlynak 601 g mértem, majd becsomagoltam a cikk leírása szerit így 629 g lett.
12.10. 537 g
12.11 486 g
12.12 394 g papírt levettem.
12.13. 365 g
12.14. 352 g
12.15. 343 g
12.16 336 g
12.17 331 g
Elmondható hogy kb 1 hét alatt a fa száraz állapotba került.
Deformációról még nem tudok beszámolni, mert nem tettem fel esztergagépre. Repedés nincs.
Vannak kérdések amik felmerültek bennem:
-Hova lett 1/2 liter?
-Vajon hány fokos lett a szesz?

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.17. 22:22 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 13:16
Hozzászólások: 366
kép: 513
kép: 513
Tartózkodási hely: Keszthely
Neked  tetszik: 207 ,
Akiknek tetszik: 200 ,
kovi írta:
Üdv Jmedvegy!


Köszönet a részletes leírásért! Már folynak a tesztek, nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre!

Apropó, nekem is van befülledt gesztenye anyagom, csodaszép.


Üdv


Kovi

Milyen gesztenye? szelíd vagy vad. :k


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.18. 23:46 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 23:04
Hozzászólások: 448
kép: 296
kép: 296
Tartózkodási hely: Salgótarján
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 277 ,
Szia Géza!

Nem tudom a választ, de döntsd el magad!

4216

4217

4215


Kovi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.20. 16:20 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
A másik fűzfa darab kiinduló súllya 980 g. 3 napig ázott a denaturált szeszben.
12.12 kivett súly 1067 g papírba csomagolt súly 1104 g.
12.13. 972 g
12.14. 892 g
12.15. 838 g
12.16. 801 g
12.17. 768 g
12.18. 734 g/ papír levételt követően 690 g
12.19. 650 g
12.20. 625 g
A szárítást befejezettnek tekintem. Ez sem repedt meg.
A másik darabot ma megpörgettem és minimális volt a deformációja.
Köszönöm Medvegy Jánosnak az információt. Ha tehetem

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.20. 22:19 
Pozsi írta:
Ha tehetem

Üdv!
Szerintem nem.


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.20. 22:21 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
Azt ne kérdezze senki, hogy mi maradt le a mondat végéről.
De gondolom, hogy a technikát fogom használni.

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.22. 22:12 
Üdv!

Évekig próbáltam népszerűsíteni a módszert, gyakorlatilag sikertelenül, fordítottam, publikáltam ide-oda, mindenki csak legyintett rá, dugdosta dolgait porba, szárítóba, árpaszalma közé, próbálta mikro és hosszúhullámmal, és ki tudja hogyan még.
És most őszintén, ki ne derüljön, hogy ez most reneszánszát éli ?!?!?! :? Mert hogy működik...


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.22. 22:27 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.16. 10:58
Hozzászólások: 1000
kép: 476
kép: 476
Tartózkodási hely: Buda
Neked  tetszik: 80 ,
Akiknek tetszik: 503 ,
Úgy tűnik, az alkoholizálás lehet hasznos is? :-)
Nejem is belekapott e műfajba, s a még meg nem szokott kútnál alkoholt töltött a benzines autójába. Kétszeri sárga angyalka, egyszer szakműhely, (ez eddig némi pénzbe is került) majd egy idősebb szaki rákérdezett, utána leszívták a tankot, majd láss csudát működött az autó. Tehát van amikor a szesz nem használ.
Tehát tárgyanként 3-4 liter (2-4 ezer Ft) denszesz, pontosabban ebből tárgyanként fél liter tűnik el: tehát végül is tárgyanként fél-egy liter szesz (max 400-800 Ft) a művelet ára?

_________________
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.23. 08:29 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
jmedvegy: Akkor valamit rosszul csináltál, mert nekem újdonság volt. És még olyan vagyok, hogyha tehetem mindent ki kell próbálni, és gyorsan. :)

Mikapu3: A két tárgy használt el 1/2 litert. Ha költségeket számoljuk, akkor azért azt nem tudjuk, hogy hányszor lehet felhasználni a maradékot. Egy biztos minimális a munka igénye. Beruházás szempontjából még figyelembe kell venni, hogy egy olyan vödörrel is kellene rendelkezni aminek a teteje jól zár.

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.23. 20:49 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.11. 23:04
Hozzászólások: 448
kép: 296
kép: 296
Tartózkodási hely: Salgótarján
Neked  tetszik: 0 ,
Akiknek tetszik: 277 ,
Pozsi írta:
Sziasztok!


Vannak kérdések amik felmerültek bennem:
-Hova lett 1/2 liter?
-Vajon hány fokos lett a szesz?


Szia Pozsi!

Köszi, hogy ilyen részletesen leírtad a szárítás eredményeit! Így mindenki világosabban látja a dolgokat.

Nem kötözködés csak a tények kedvéért. A legelső alkalommal is hiányoltál 1/2 liter szeszt. Akkor viszont tárgyanként kell kb. ennyi veszteséggel számolni (ami nyilván anyag és méret függő). Ami állandó használat mellett igen megdrágítja az eljárást. darabonkét 5-600FT-al.

Persze a ragasztós eljárásnak is meg van a hátránya. Így hát mindenki eldöntheti, hogy számára mikor, melyik a jobb megoldás.

Üdv

Kovi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.23. 21:54 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
Pozsi írta:
Mikapu3: A két tárgy használt el 1/2 litert.

Kovi:( Tudom nagy embereket kell idézni.) Azért annál lustább voltam, hogy mindkét tárgy áztatása után visszatöltöttem volna a palackba a folyadékot.
Bele öntöttem vödörbe a 4 litert majd beleraktam az elsőt, kicseréltem egy nap után ami három napig landolt benne, majd visszaöntöttem.
Volt valaki aki azt mondta, hogy az idő pénz. Ha már anyagiasan szemléljük a szárítást.

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2014.12.26. 22:24 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
Sziasztok!

Ma egy platán tálkát tettem a denszeszes edénybe és eszembe jutott Medvegy, hogy lesúlyozta a fát. Gondoltam, hogy a súlyozáshoz valamit keresek, de ekkor azt tapasztaltam, hogy a fa nem akart úszni. Most is mint mindig a fa jobban tudja a fizikát mint én.
A víz sűrűssége 1000 kg/m3 a denszeszé 765-810 kg/m3 ha jól gondolom akkor fog úszni a fa a szeszben ha már átitatódott, vagy tévedek?
A platánról valahol ezt írták:
"Sűrűség, kg/m3:- abszolút szárazan: 380-580-650
- légszárazon (u=12 %): 420-620-680
- frissen termelve: 830"

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
 Hozzászólás témája: Re: Szárítási eljárások.
HozzászólásElküldve: 2015.01.02. 18:27 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2012.01.13. 22:42
Hozzászólások: 1175
kép: 675
kép: 675
Tartózkodási hely: Kóka
Neked  tetszik: 632 ,
Akiknek tetszik: 640 ,
Sziasztok!

Újabb szárítási adatok következnek.
A fa platán és meggy. A meggy esetében nem mértem le a kezdősúlyt, valamint a szárítás alkalmával nem csomagoltam be kívülről. Mindkét fa kb 15-20 falvastagságú.

Eredmények:
Platán Meggy
12.26 561 ?
12.27 673 655 ( a denszeszből kivett súlyuk)
12.30 534 559
12.31 499 536
01.01. 485 524
01.02 473 516

Tapasztalat, hogy a meggy eleve repedt volt de mivel a csomagolás elmaradt ezért jobban megrepedt. A platánon keletkezett egy kis repedés. (hogy eredetileg is rajta volt vagy sem ?)
A szárítást azért, hagytam abba, mert tapintásilag már száraz érzete van a fáknak.
A másik tapasztalat, hogy a denszeszből kivéve valamennyi fa esetében nőt a súlya a fának, ami adhat magyarázatot arra, hogy hova lesz a szesz. Jelen esetben a denszesz fogyást mintegy 0,3-0,4 literre becsülöm.
Gyakorlatilag közel egy hét alatt elfogadható nedvesség tartamú fát kapunk eredményül.

_________________
Üdv. Pozsi


Vissza a tetejére
 Profil Személyes album  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 98 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Regisztrált felhasználók: nincs regisztrált felhasználó


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség